Teplé bačkory, zástěra a tepláky

Nebýt na obtíž vlastním dětem a přitom prožít krásný podzim života, to je sen mnoha starých lidí...

Ráno, stejné jako obvykle. Skupinky starších dam a pánů se trousily z jídelny domova s pečovatelskou službou směrem k výtahům. Vlastně nebylo tak úplně stejné, to dnešní ráno napadl konečně sníh.

Anna Slavíková odcházela na svůj pokoj s bábovkou zabalenou do ubrousku, která ji zůstala od snídaně. Rozloučila se na chodbě se svoji sousedkou Marií a popřála jí hezký den. Stará žena za sebou zabouchla dveře a byla opět ve svém pokoji, který se skládal z malé kuchyňky, obýváku a ložnice dohromady v jedné místnosti. Paní Anna ráda pozorovala svým oknem ve čtvrtém poschodí denní shon a ruch na světelné křižovatce před domem. Na silnicích se tvořila zácpa, je přece zlatá neděle a všichni pospíchají na poslední vánoční nákupy do supermarketů.

Celý den paní Annu nikdo nenavštívil snad kromě pečovatelky Blanky, která přišla vysát a popřát paní Anně hezké svátky.

"Paní Aničko, ještě jednou Vám moc děkuji za ty vypůjčené dva tisíce"!

O jejich návratu paní Anna nechtěla ani slyšet.

"Tady máte ode mně alespoň malý dáreček", podávala balíček staré paní.

U oběda si k ní přisednul samotářský pan Josef, který se dneska kupodivu rozvykládal.

"Aničko, představte si, dneska mi volala dcera, to muselo být moc drahé, víte ona bydlí až v Brně. Popřála mi hezké svátky a ptala se, jestli pro mě nemají na svátky přijet, ale to já bych nechtěl, nebudu jim přece narušovat jejich plány. Taková cesta do Liberce a zpět do Brna v takovém počasí, to bych se o ně bál. Tam ať jsou doma pěkně v teple!", povídal sýpavým hlasem pan Josef.

"To víte, že jo pane Josefe, vždyť nám tu nic nechybí a hlavně máme svůj klid a oni taky", odpověděla chápavým hlasem paní Anna.

Odpolední čekání na večeři trávili spolu ve společenské místnosti hraním "Člověče, nezlob se". Poté se připojili ke skupince a každý si zavěsl v hale na vánoční jedli svoji vlastnoručně vyrobenou ozdobu z papíru.

Ráno v devět se ozvalo na dveře pokoje 418 tiché klepání.

"Maminko, to jsem já, Tvůj Aleš", odpovídal do otevřeného kukátka syn Anny Slavíkové. Máš sbaleno?"

Paní Anna byla jednou z mála, kterou si děti na celé vánoční svátky brali k sobě domů.

Na parkovišti před domem hustě sněžilo a krásné velké bílé vločky dopadem na ušlapanou kašovitou hmotu rychle mizely, jako by mávnutím kouzelného proutku. Syn podpíral svoji pětasedmdesátiletou matku, aby neupadla, opírajíc se druhou rukou o hůlku.

Za pár minut již stará paní viděla novou střechu svého domečku, který před padesáti lety stavěli se svým zesnulým Jiřím. Ten domeček už nebyl tím domečkem, který před rokem opustila a přenechala ho svému jedinému synu. Stavební firma vyměnila okna v celém domě, zateplila všechny stěny a nahodila novou fasádu. Zvednutím střechy vzniklo celé podkrovní patro, které domečku dalo tvář moderního domu.

Syn Aleš byl úspěšný podnikatel, který je během celého roku velice vytížený a proto se jeho maminka cítila velice mile, když si ji jednou v roce na Vánoce bral syn domů z domova pro seniory.

Svoje vnuky už jejich babička půl roku neviděla, ale nic jim nevyčítala. Učení na střední škole je velice těžké a kdo chce něco v životě dokázat, musí být pilný už od dětství, to často povídá syn Aleš, když se občas staví na návštěvu za svoji matkou.

Babičku všichni velice mile přivítali a snacha Alena ji odvedla do jejího malého pokojíčku hned vedle kuchyně.

"Tady budete mít maminko klid a pokoj, kdyby jste si chtěla po cestě odpočinout."

Dva teeneageři trávili celý den u svých notebooků a jediné co jejich babička viděla byli jejich záda. Aleš vyřizoval několik telefonátů během Štědrého dne a snacha trávila většinu času v kuchyni. Babičku posadili do velkého křesla u televize a pustili ji Tři oříšky pro Popelku.

Konečně nastal večer a rodinka se přesunula ke stromečku. Babička pod něj podstrčila obálku plnou tisícovek, pro každého člena rodiny jich měla hned pět.

"Ale maminko, to nemuselo být, víte přece, že si nevedeme zase tak špatně, povídá Alena. Ale Vánoce jsou přece jen jednou v roce", strkala babička nazpět obálky své snaše.

"Já přece žádné peníze nepotřebuji, o mě je dobře postaráno v domově. Ale Vaše děti rostou a půjdou na vysokou, Ti to potřebují".

"Tady je maminko něco pro Vás", podává tři balíčky ve zlatém papíře syn Aleš.

Kostkované bačkory, zástěra a tepláky, co taky jiného koupit staré bábě, pomyslela si paní Anna. Pod stromečkem zůstal jeden malý balíček, to je asi pro Vás říká Alena. Snacha Alena tam měla rudou rtěnku, dárek od svého muže, který omylem podala staré babičce. Bylo jí trapné svůj omyl napravit a synové jen s úžasem hleděli na nevhodný dárek pro starou ženu.

Anna poděkovala a po dalších dvou hodinách samoty ve velkém křesle strávených u vánočních koled poprosila svého syna, zda-li by jí nemohl odvést nazpět do domova.

Rodinka byla překvapena, že má babička tak nazpět.

"Já sklerotická bába, úplně jsem zapomněla, že máme dneska v domově vánoční besídku", vysvětlovala své unáhlené chování dětem babička. Vždyť je to kousek, deset minut cesty, tak tě to sna nebude obtěžovat Alešku a taky nechci Vám tady být na obtíž".

Děti se rozloučili se svoji babičkou a vrátili se ke svým notebookům. Snacha začala uklízet roztrhané kusy papíru a syn Aleš nastartoval své lesklé Audi. Všichni se s babičkou rozloučili a bylo jim možná i trochu líto, že už zase odchází.

Anna zabouchla své dveře pokoje 418 a začala plakat do svého polštáře.

Až se vyplakala, rozbalila si dárek od svého spolubydlícího z domova pana Josefa. Byla to nádherná šarlatová halenka s velkými květy a hlubokým dekoltem. Oblékla si svoji černou sukni, kterou nevytáhla ze skříně od pohřbu svého Jiřího před dvěma lety. Upravila si účes lakem na vlasy a své staré rty si namalovala rudou rtěnkou, nevhodným dárkem svého syna. Hrubou vrstvu rtěnky otřela do ubrousku a nasadila si černé lodičky na vyšším podpadku. Navoněla si svůj dekolt Chanelem No.5, dárkem od své pečovatelky Blanky. A zabalila zpět bačkory, tepláky a zástěru.

Sjela výtahem do prvníha patra a pozdravila své spolubydlící sedící u velké vánoční jedle. Potichu, aby nerušila zpěv koled dam a starých pánů, zaklepala panu Josefovi na rameno.

"Já jsem Vás paní Aničko vůbec nepoznal, vám to tak sluší, jste moc krásná žena!"

Popřáli si šťastné a veselé a políbili se na své vrásčité tváře.

"Tady mám pro vás malý dárek pane Josefe a podala dědečkovi bačkory ukryté ve vánočním papíru. To je jen taková maličkost, aby vaše cévy byly neustále v teple, pane Josífku!"

Své sousedce Marii, která mívá pernamentně špatnou náladu, udělala paní Anna nesmírnou radost  puntíkatou zástěrou zabalenou společně s modrými tepláky.

Můj Alešek ví, jaký dárek udělá radost starému člověku, pomyslela si v duchu paní Anna.

Všichni seděli spokojeně jako jedna velká rodina pod vánočním stromečkem v hale domova pro seniory a zpívali dohromady vánoční koledy, doprovázejíc je hlas s CD.

Tak skončily zase jedny krásné Vánoce a lidé v domově pro seniory se ani moc netěší na ty příští...

 

Autor: Kamila Urbanovákamila | sobota 19.3.2011 10:48 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Kamila Urbanovákamila

Medailónek brněnské výtvarnice a fotografky Jitky Havlové

V Brně bydlí a tvoří malířka a fotografka Jitka Havlová. Právě v těchto dnech vrcholí v Adamově výstava jejich obrazů a fotografií s názvem "Náš barevný svět".

18.10.2013 v 23:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Kultura

Kamila Urbanovákamila

Terapeutické pohádky - pomoc pro maminky

Když se Vám narodí děťátko, zažíváte ty nejradostnější okamžiky v životě. Je to nepopsatelný pocit štěstí, naplnění a příval endorfinů. Když se ale rodičům narodí miminko o několik měsíců dříve, které se vejde do dlaně, nemá ani jeden kilogram a jeho život závisí na přístrojích, zaplaví vás pocit beznaděje a strachu...

11.10.2013 v 19:45 | Karma: 8,55 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ona

Kamila Urbanovákamila

Hráč

Milana vzbudilo až bubnování dešťových kapek na parapet. Ostrá bolest hlavy ho bodala do spánků. Odstrčil ze sebe ruku mladé polonahé rusovlásky, která ho svírala pevně kolem ramen.

25.8.2013 v 21:21 | Karma: 12,81 | Přečteno: 458x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Urbanovákamila

Holčička z cukru

Život mladých dívek je plný pokušení a mnohdy ukrývá i nejedno tajemství...........

23.8.2013 v 23:33 | Karma: 12,81 | Přečteno: 732x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Urbanovákamila

Voníš mi, lásko

(sonet) Voníš mi lásko po heřmánku v náručí plné kopretin, kradeš mě něžně z kouzla spánku, chutnáš jak jedno z drahých vín.

20.8.2013 v 9:27 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Díky, že mě čtete! Ráda píšu i pro děti. Moje webovky: http://urbanovakamila.eu/
Pohádky: http://www.babyonline.cz/akcni-svet-deti/pohadky/pohadky-o-zviratkach/veverka
Knížky si můžete zakoupit zde:

http://www.prah.cz/knihy/zviratka-z-batuzku-beruska-urbanova-kamila-287

http://www.prah.cz/knihy/zviratka-z-batuzku-veverka-urbanova-kamila-285