Strýčkův vyhraný zápas

23. 04. 2011 22:34:34
Blížila se významná událost naší vesničky s počtem obyvatel třista. Vyhlášený fotbalový zápas svobodní versus ženatí byl prestižní záležitostí. O složení mančaftu rozhodoval sám starosta i s místním zastupitelstvem. Jelikož z loňských účastníků se tři stačili do roka oženit, byl nucen starosta sáhnout do prořídlých rezerv z řad svobodných.

Jen nevím, z jakého důvodu byl vybrán i můj bratr, který chtěl během týdne zvýšit fyzickou kondici, nerozumným a přetěžujícím posilováním ochablé svaloviny v posilovně. To ale neměl dělat, protože byl den před kýženým zápasem tak vyřízený, že při každém rychlejším pohybu hekal jako babička Koudelková, kterou nedávno skolil ischias.

Naštěstí byl v záloze ještě svobodný strýček Bedřich, který ovšem po půlroce stráveném v Peru, vypadal jako by prošel branou koncentračního tábora.

S Bedřichem to svobodní letos vytrhnou, koukej maminko na ty jeho vystouplé kosti“, povídá tatínek když se Bedřich stavil ráno za maminkou pro pohanku, kterou si plánoval připravit jako součást svého sobotního obědu.

Vždyť to triko na něm visí jako na plotě. Jó, kdybys nejedl pouze mrkev a listy, tak bychom tě pozvali na oběd, máme vepřo-knedlo-zelo. Ale tak alespoň neubude“.

Já dneska vařím pohankové rizito a myslím si, Mirku, že by tvému přerostlému pupku také neuškodil ozdravný jídelníček. Klidně tě zvu. Ale vím, že neubude.“ Smál se ještě za vrátky strýček.

Na hřišti bylo narváno. Místní podnikatel se celé sportovní akce chopil jako reklamní kampaně na propagaci svého domácího kvasnicového piva. Pivo bylo moc dobré, ovšem předražené. Ten den ho pan podnikatel prodával za poloviční cenu, což vedlo k spokojenosti všech zúčastněných.

První poločas zápasu byla taková rozcvička, se skórem 0:0. Poté následovala přestávka. Začátkem druhého poločasu se odehrálo již pár střeleckých akcí svobodných. Můj bratr vydal svůj životní výkon a střelil tyč. Jeho hvězda popularity ovšem brzy pohasla, poněvadž byl během dalších pěti minut vyloučen za agresivní chování.

Přesilovky využili ženatí a během oslabení střelil náš soused, pan Popelka první gól.

Posledních deset minut před koncem již bylo velice dramatických. Ovšem přestřelky slovní již převažovaly nad těmi fotbalovými. Na hráčích bylo znatelné požití piva o přestávce a také účinky spalujícího červencového slunce, které hráčům ubíralo na aktivitě. Nejvíce napínavé byly samotné poslední minuty hry, které vedly k dramatu na hřišti.

Jako bájný pták Fénix vstal z popela můj obdivovaný a svobodný strýček. Pět minut před zápasem se chopil míče a jako nedostižný Ronaldino si to s přehledem namířil k bráně a dal „GÓL!“.

Strýček byl moc šťastný, sundal si tričko a začal jím mávat nad hlavou. K jeho překvapení ho v jeho projevech radosti následoval tým protihráče. Strýček totiž v zápalu hry omylem střelil vlastní branku...

Výsledné skóre 2:0, ženatí slavili v místní hospůdce až do rána.

Jediná možnost zahrát si ještě někdy na místním hřišti fotbal, je pro starého mládence Bedřicha vstup do manželství. U svobodných už dokopal a to definitivně...

Nikdo jsme ale neměli tušení, že ten opravdový zápas našeho strýčka teprve čeká. Ještě týž večer dostal vysoké horečky, zimnici a křeče. Moc jsme se o něj báli a maminka zavolala bez strýčkova souhlasu záchranku. Z Peru si dovezl kromě úžasných zážitků i malárii. Nakonec se nám strýček uzdravil a svůj zápas tak vyhrál.



Autor: Kamila Urbanovákamila | sobota 23.4.2011 22:34 | karma článku: 9.13 | přečteno: 1421x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 153 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 207 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393
Díky, že mě čtete! Ráda píšu i pro děti. Moje webovky: http://urbanovakamila.eu/ Pohádky: http://www.babyonline.cz/akcni-svet-deti/pohadky/pohadky-o-zviratkach/veverka Knížky si můžete zakoupit zde: http://www.prah.cz/knihy/zviratka-z-batuzku-beruska-urbanova-kamila-287 http://www.prah.cz/knihy/zviratka-z-batuzku-veverka-urbanova-kamila-285

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...